Domov dogodki - 40. Slovenski knjižni sejem 2023 Pisateljski oder 2022 DSP filmoteka: Privid na čudovitem vrtu, Prostost sveta

DSP filmoteka: Privid na čudovitem vrtu, Prostost sveta

Organizator

Društvo slovenskih pisateljev

Nastopajoči

Mila Haugová, slovaška pesnica, nagrajenka 35. Mednarodnega festivala Vilenica
Vinko Möderndorfer, slovenski avtor v središču 35. Vilenice

Moderator

Opis dogodka

Portretni film Privid na čudovitem vrtu v režiji Janija Severja prikazuje poletni dan v družbi slovaške pesnice Mile Haugove, nagrajenke 35. Vilenice, z okusom po kavi, s knjigami, spomini, hčerjo in vnukinjama v Zajčji Dolini. V filmu se predstavi drzna pesnica, ki je mati matere, hči hčere, pozna ljubezen in smrt in ljubezen in čuva pradavni ženski ogenj z besedo svetlobe, med buhtenjem rastja.

V portretnem filmu Prostost sveta o ustvarjanju pisatelja in pesnika Vinka Möderndorferja, slovenskega avtorja v središču 35. Vilenice, se v poetičnem pogledu režiserke Jasne Hribernik izriše njegov ustvarjalni dan. Čas spominjanja na poezijo kot sorodnico mladosti, čas izmišljevanja, motrenja skrivnosti ljubezni in smrti, erosa, ki je vse bolj zrel, vse temnejši. In vedno znova – empatije. Umetnika uzremo v trenutkih, ko socialna lirika prerašča v protestno, odlomki iz filmov avtorja so kruti, žal vizionarski. Ostaja beseda, zagotovilo dostojanstva človeka in sveta.

Datum

Nov 26 2022
Končan dogodek!

Čas

12:00 - 12:45

Lokacija

Gospodarsko razstavišče

Organizator

Društvo slovenskih pisateljev