Iz malega raste veliko 1

Kako so lahko majhni trgi uspešni pri prodaji pravic v tujino

Nastopajoči

Lawrence Schimmel
Senja Požar

Kratki biografiji sodelujočih

Lawrence Schimel je dvojezični (špansko-angleški) avtor in književni prevajalec, ki živi v Madridu. Njegove otroške knjige so med številnimi nagradami dobile tudi nagrado zlata hruška v Sloveniji, IBBY pa jih je trikrat izbral v izbor izjemnih knjig za mladino s posebnimi potrebami. Njegova dela so prevedena v več kot 50 jezikov. Je tudi lastnik založbe A Midsummer Night’s Press, ki izdaja predvsem prevode iz manjših jezikov, med drugim tudi iz slovenščine.

Senja Požar je magistra mednarodne ekonomije in vodi področje prodaje avtorskih pravic v tujino za Cankarjevo založbo in Mladinsko knjigo. V založništvu je pridobila izkušnje na mnogih področjih, tako kot vodja uredništev za leksikone in revije ter kot vodja izobraževalnega založništva. Poleg portfelja z več kot 300 naslovi je spletla široko mrežo poslovnih stikov in je strokovnjakinja skupine Publishers without borders. Spodbudila je prevajanje v tuje jezike ne le slikanic, ampak tudi del odraslega leposlovja in neleposlovja.

Moderator

Miha Kovač

Opis dogodka

Prodaja avtorskih pravic v tujino je od nekdaj poseben izziv za založbe iz manjših in srednje velikih držav, še posebej, če prihajajo iz okolij, ki niso širše mednarodno prepoznavna po svoji kulturni produkciji. Digitalna preobrazba je komunikacijo s tujimi trgi pomembno olajšala, hkrati pa pred avtorje in založnike postavila številne nove izzive. Kaj lahko avtorice in avtorji storijo, da bodo v teh novih okoliščinah vidni prek jezikovnih in kulturnih ovir? Kakšno vlogo imajo založbe in agenti pri oblikovanju avtorskih blagovnih znamk na mednarodnih trgih? Ali je biti avtor na majhnem trgu ovira ali prednost? Kakšne pozitivne in negativne posledice je imela pandemija pri trgovanju z avtorskimi pravicami? Teh in še drugih pomembnih vprašanj se bomo dotaknili na predavanjih in v pogovoru s tremi tujimi in tremi slovenskimi sogovornicami in sogovorniki.

Datum

Nov 23 2022
Končan dogodek!

Čas

11:00 - 13:00

Primerna starost otroka

15+

Lokacija

Gospodarsko razstavišče