Iz malega raste veliko 3

Kako so lahko majhni trgi uspešni pri prodaji pravic v tujino

Nastopajoči

Urpu Strellman
Helena Kraljič

Kratki biografiji sodelujočih

Urpu Strellman (r. 1979) že več kot 17 let dela v založništvu, najdlje kot urednica in vodja založbe. Na začetku leta 2017 je začela voditi Helsinško literarno agencijo, skupno podjetje štirih finskih založb. Že vrsto let se ukvarja tudi s poučevanjem urednikovanja, pisanja in popularizacije znanosti. Poleg nekaterih člankov je soavtorica knjige The Nonfiction Writer’s Book. Je tudi prevajalka iz angleščine in švedščine v finščino.

Helena Kraljič je po poklicu ekonomistka. Je mladinska pisateljica, ki je objavila več kot 100 izvirnih naslovov za otroke. Deluje tudi kot urednica in založnica. Je članica Društva slovenskih pisateljev ter podpredsednica Slovenskega centra PEN. Njena dela so izšla pri številnih tujih založbah v Španiji, Italiji, Turčiji, Braziliji, Kitajski, Koreji, Portugalski, Belgiji, Ukrajini, Rusiji, Maleziji, Romuniji, na Poljskem, Slovaškem in drugje.

Moderator

Miha Kovač

Opis dogodka

Prodaja avtorskih pravic v tujino je od nekdaj poseben izziv za založbe iz manjših in srednje velikih držav, še posebej, če prihajajo iz okolij, ki niso širše mednarodno prepoznavna po svoji kulturni produkciji. Digitalna preobrazba je komunikacijo s tujimi trgi pomembno olajšala, hkrati pa pred avtorje in založnike postavila številne nove izzive. Kaj lahko avtorice in avtorji storijo, da bodo v teh novih okoliščinah vidni prek jezikovnih in kulturnih ovir? Kakšno vlogo imajo založbe in agenti pri oblikovanju avtorskih blagovnih znamk na mednarodnih trgih? Ali je biti avtor na majhnem trgu ovira ali prednost? Kakšne pozitivne in negativne posledice je imela pandemija pri trgovanju z avtorskimi pravicami? Teh in še drugih pomembnih vprašanj se bomo dotaknili na predavanjih in v pogovoru s tremi tujimi in tremi slovenskimi sogovornicami in sogovorniki.

Datum

Nov 25 2022
Končan dogodek!

Čas

10:00 - 12:00

Primerna starost otroka

15+

Lokacija

Gospodarsko razstavišče