Iz malega raste veliko 2

Kako so lahko majhni trgi uspešni pri prodaji pravic v tujino

Nastopajoči

Benas Berantas
Petra Kavčič

Kratki biografiji sodelujočih

Benas Berantas je prvi in trenutno edini neodvisni literarni agent iz Litve, specializiran za knjige za mlade bralce. Z delom v založništvu je začel kot urednik pri vodilni litvanski založbi za otroke Nieko rimto, leta 2017 pa je ustanovil literarno agencijo Book Smugglers, ki v tujini zastopa številne litovske založnike in avtorje. Ukvarja se tudi z zastopanjem tujih založb in avtorjev v Litvi. Benas piše tudi knjige za otroke in igra na ukulele.

Petra Kavčič je diplomirana anglistka in hispanistka, od leta 2008 deluje na področju založništva in kulture. Na Beletrini od leta 2016 skrbi za področje avtorskih pravic in mednarodnega sodelovanja ter se redno udeležuje knjižnih sejmov, fellowship programov in drugih strokovnih srečanj v tujini.

Moderator

Miha Kovač

Opis dogodka

Prodaja avtorskih pravic v tujino je od nekdaj poseben izziv za založbe iz manjših in srednje velikih držav, še posebej, če prihajajo iz okolij, ki niso širše mednarodno prepoznavna po svoji kulturni produkciji. Digitalna preobrazba je komunikacijo s tujimi trgi pomembno olajšala, hkrati pa pred avtorje in založnike postavila številne nove izzive. Kaj lahko avtorice in avtorji storijo, da bodo v teh novih okoliščinah vidni prek jezikovnih in kulturnih ovir? Kakšno vlogo imajo založbe in agenti pri oblikovanju avtorskih blagovnih znamk na mednarodnih trgih? Ali je biti avtor na majhnem trgu ovira ali prednost? Kakšne pozitivne in negativne posledice je imela pandemija pri trgovanju z avtorskimi pravicami? Teh in še drugih pomembnih vprašanj se bomo dotaknili na predavanjih in v pogovoru s tremi tujimi in tremi slovenskimi sogovornicami in sogovorniki.

Datum

Nov 24 2022
Končan dogodek!

Čas

10:00 - 12:00

Primerna starost otroka

15+

Lokacija

Gospodarsko razstavišče