Kajuhov Šoštanj

Organizator:

Občina Šoštanj

Moderator:
Sodelujoči:

Predstavitev in interpretacija: Špela Poles in Adrijana Ježovnik
Sodelujejo: Zavod za kulturo Šoštanj, Srbsko društvo dr. Mladen Stojanović in Romana Sevčnikar, ki predstavlja starodobno šoštanjsko meščanko.
Fotografije: Aleksander Kavčnik
Ilustracije: Rok Poles

Opis dogodka:

Izvirna, avdio-vizualna, s kratkimi zgodbami in recitacijami oplemenitena predstavitev mesta Šoštanj, kjer se je rodil in kalil pesnik Kajuh. Njegova rojstna hiša (danes ji rečemo Kajuhov dom) je ena od najmarkantnejših stavb v mestu. Mladi Karli je odraščal v bližini slovite usnjarne, takrat največje na Balkanu. Tam sta delala njegov oče in ded vse življenje, oba je upodobil v pesmih. V Šoštanju se je Kajuh prvič zaljubil, tu je hodil v šolo, igral nogomet in namizni tenis, se s prijatelji kopal v Paki, kot gimnazijec sodeloval na prireditvah in v političnih akcijah (prižig največjega kresa na Pustem gradu) … Med vojno je Kajuh po dveh letih življenja v ilegali in skoraj dveh, izjemno napornih, borbenih mesecih v vrstah XIV. divizije, le dve uri hoda od rodnega Šoštanja izgubil svoje mlado življenje. Na tem mestu je danes Kajuhov spominski objekt.

Zakaj si je Karel Destovnik nadel partizansko ime Kajuh? …

Kajuhov Šoštanj, ki je mesto v gosteh 39. Slovenskega knjižnega sejma, bomo predstavili tudi z recitacijami Kajuhovih pesmi. Ker je na letošnjem sejmu država v fokusu Srbija, bomo prisluhnili Kajuhovim pesmim tudi v srbskem jeziku.

Dogodek je zaključen.

Datum

Nov 21 2023
Končan dogodek!

Čas

11:00 - 12:00

Lokacija

Gospodarsko razstavišče
Kategorija

Organizator

Občina Šoštanj