Domov dogodki - 40. Slovenski knjižni sejem 2023 Pogovorna postaja Panel III: Srbsko – slovenska sodobna proza

Panel III: Srbsko – slovenska sodobna proza

Organizator:

Država v FOKUSU Srbija

Moderator:

Zlatica Đokić – Katanić

Sodelujoči: Vladimir Pištalo, Andrej Blatnik
Opis dogodka:
Dr. Vladimir Pištalo se je rodil leta 1960 v Sarajevu. Diplomiral je na Pravni fakulteti v Sarajevu in doktoriral na Univerzi v New Hampshiru v ZDA na temo večplastne identitete srbskih izseljencev – srbske, ameriške in jugoslovanske. Delal je na Becker College v Woosterju v Massachusettsu, kjer je poučeval svetovno in ameriško zgodovino.
Vladimir Pištalo je eden najpomembnejših sodobnih srbskih pisateljev. Njegova najbolj znana dela so romani Tesla, portret med maskami (NIN nagrada 2008, nagrada za najboljšo knjigo v mreži javnih knjižnic v Srbiji), Millennium v Beogradu, Benetke (nagradi Kočićevo pero in Moma Dimić), Sonce tega dne: Pismo Andriću, Pomen jokerja (Meša Selimović). Knjige Vladimirja Pištala so prevedene v angleščino, nemščino, francoščino, slovaščino, ruščino in italijanščino.

Dr Andrej Blatnik (1963) dela kot urednik in izredni profesor za založniške študije na Univerzi v Ljubljani. Sodeloval je na številnih literarnih festivalih po svetu, kot so PEN World Voices v New Yorku, Toronto International Festival of Authors, Jaipur Literature Festival in Cosmopolis v Barceloni, leta 1993 pa je bil udeleženec mednarodnega programa pisanja na University of Iowa, Iowa City, ZDA. Prejel je več štipendij, med drugim Fulbrightovo. Še vedno rad bere in potuje. Andrej Blatnik je objavil pet romanov, šest zbirk kratkih zgodb, šest knjig esejev, kulturnih študij itd. in knjigo Pisanje kratke zgodbe. Prejel je nekaj pomembnih nagrad (med drugim Župančičevo nagrado mesta Ljubljane, Zlato ptico, nagrado Prešernovega sklada in rusko nagrado za najboljšo slovansko knjigo kratke proze ‘Jugra’ leta 2016). Njegove zgodbe so bile prevedene v več kot 40 jezikov ter objavljene v revijah in različnih antologijah, med drugim v Best European Fiction 2010 (Dalkey Archive Press 2010) in Short: An International Anthology of Five Centuries of Short Short Stories (Persea Books 2014). Prevedenih ima okoli 40 knjig v 15 jezikih, od tega šest v hrvaščini in makedonščini, štiri v angleščini in nemščini, tri v srbščini in turščini, dve v španščini in češčini, druge v francoščini, madžarščini, slovaščini, ruščini, odiji, malajalamu, tamilščini … Andrej Blatnik je bil med letoma 2007 in 2015 predsednik žirije za nagrado Vilenica za srednjeevropsko književnost in več kot 20 let član žirije za to nagrado.      

Dogodek je zaključen.

Datum

Nov 22 2023
Končan dogodek!

Čas

15:00 - 16:00

Lokacija

Gospodarsko razstavišče
Kategorija

Organizator

Država v FOKUSU Srbija