Domov dogodki - 40. Slovenski knjižni sejem 2023 Pogovorna postaja Panel VIII: Politična zabava in ustvarjalnost za otroke

Panel VIII: Politična zabava in ustvarjalnost za otroke

Organizator:

Država v FOKUSU Srbija

Moderator:

Zlatica Đokić – Katanić

Sodelujoči:

Nemanja Baćkovič, Iztok Sitar

Opis dogodka:

Nemanja Baćković je začel s fanzini v prvi polovici devetdesetih let prejšnjega stoletja, nadaljeval z različnimi revijami s področja glasbe in kulture (razumljeno v najširšem pomenu besede), od leta 2011 pa je začel pisati za Politikin Zabavnik. Napisal na stotine in stotine besedil, večinoma na temo zgodovine, stripa, filma, glasbe. Od dveh let nazaj je uradno urednik stripa v Zabavniku, čeprav to (neuradno) počne že leta. Avtor predgovorov, pogovorov, opomb v številnih stripovskih publikacijah. Bibliofil.

Iztok Sitar se je rodil leta 1962 v Ljubljani, kjer je končal tudi šolo za oblikovanje. Svoj prvi strip Kdo je ubil risarja stripov je objavil leta 1984 v literarni reviji Mentor. Od takrat je pod svojim imenom ali psevdonimom Ninel objavljal stripe in karikature v večini slovenskih časopisov in revij. Leta 1990 je izšel njegov prvi stripovski album Sperma in kri. Od leta 1992 se s stripom ukvarja profesionalno. Do zdaj je izdal sedemnajst žanrsko precej različnih stripovskih knjig, od otroških ter najstniških, v katerih ga zanima predvsem odnos mladih do seksa, alkohola in drog, pa do erotičnih in njemu najljubših družbeno-kritičnih, v katerih nastavlja ogledalo slovenski, predvsem desničarski politiki, Katoliški cerkvi in slovenski družbi nasploh, pri čemer so v ospredju anomalije kot so nacionalizem, šovinizem, rasizem, ksenofobija in homofobija, ki se sicer prepletajo skozi njegov celoten stripovski opus. Poleg risanja se ukvarja tudi s stripovsko teorijo, zgodovino in kritiko, do zdaj je izdal štiri teoretske knjige o stripu. Redno piše stripovske recenzije za osrednjo književno revijo Literatura in teoretske članke v različnih strokovnih revijah doma in po svetu, predvsem na področju bivše Jugoslavije, kjer je tudi stalen gost različnih stripovskih festivalov in konvencij, pri katerih sodeluje z različnimi predavanji, razstavami in promocijami slovenskega stripa.

Dogodek je zaključen.

Datum

Nov 25 2023
Končan dogodek!

Čas

13:00 - 14:00

Lokacija

Gospodarsko razstavišče
Kategorija

Organizator

Država v FOKUSU Srbija