Domov dogodki - 40. Slovenski knjižni sejem 2023 Pisateljski oder 2022 PET POGOVOROV KOOPERATIVE THD, PET PODROČIJ HUMANISTIČNE MISLI: 3. POLITIKA

PET POGOVOROV KOOPERATIVE THD, PET PODROČIJ HUMANISTIČNE MISLI: 3. POLITIKA

Organizator

Kooperativa THD – Založba /*cf.

Nastopajoči

Tomaž Mastnak in Gorazd Kovačič

Moderator

/

Opis dogodka

Tretja prireditev Kooperative THD sega na področje političnega in odpira pogovor ob knjigi Tomaža Mastnaka Bonapartizem: Prolegomena za študij fašizma (Založba /*cf., 2021). Bonapartizem je pojem, ki ga politološka znanost vse pogosteje uporablja za označevanje političnega dogajanja v ZDA in (vzhodni) Evropi. Uporablja ga zato, ker z bolj konvencionalnimi političnimi pojmi ne more več razložiti, kaj se nam dejansko dogaja. A sam pojem bonapartizma je v resnici slabo razumljen. Praviloma označuje nekaj negativnega in nesprejemljivega, kaj to je in zakaj je to takšno, pa še ne vemo natančno. Ludvika Bonaparta in njegov državni udar na podlagi splošne volilne pravice je obsojala vsa naprednjaška Evropa, medtem ko so se evropski vladarji nevoščljivo zgledovali pri njem. Kritiki so ga omalovaževali, a Bonaparte je moderniziral Pariz, industrializiral Francijo in v Evropi vzpostavil mednarodni red, ki ga je zamajala šele prva svetovna vojna.

S Tomažem Mastnakom, avtorjem knjige Bonapartizem, se bo pogovarjal zgodovinar in sociolog Gorazd Kovačič. Sogovorca bosta v pogovoru obsežno razvila koncept bonapartizma in ga postavila v kontekst problematike zgodovinskega razvoja fašizma. V tej zvezi bomo priporočili dodatno literaturo THD, ki je prolegomena omenjenih tem.

Datum

Nov 25 2022
Končan dogodek!

Čas

17:00 - 17:45

Lokacija

Gospodarsko razstavišče

Organizator

Kooperativa THD