Domov dogodki - 40. Slovenski knjižni sejem 2023 Pisateljski oder 2022 PET POGOVOROV KOOPERATIVE THD, PET PODROČIJ HUMANISTIČNE MISLI: 5. ZNANOST

PET POGOVOROV KOOPERATIVE THD, PET PODROČIJ HUMANISTIČNE MISLI: 5. ZNANOST

Organizator

Kooperativa THD – Založba Krtina

Nastopajoči

Filip Draženović in Magdalena Germek

Moderator

/

Opis dogodka

S peto in zaključno prireditvijo Kooperative THD bomo predstavili knjigo s področja filozofije znanosti, študijo Ludwika Flecka Nastanek in razvoj znanstvenega dejstva: Uvod v nauk o mišljenjskem slogu in mišljenjskem kolektivu (prev. Samo Krušič, Krtina, 2021).Znanstvene raziskave in teorije ne nastajajo v idejnem vakuumu, temveč so vpete v dolgi niz preteklih idej, pojmov in hipotez, od katerih so številne nastale zunaj znanstvene domene in so prepredene z mitološkimi, religioznimi in podobnimi vsebinami. Znanstveniki tako niso izolirani racionalni agensi, temveč so del širših miselnih kolektivov.

V pogovoru bosta poznavalca zgodovine in epistemologije znanosti, Filip Draženović in Magdalena Germek, predstavila Fleckovo edino znanstveno monografijo in njegovo poglavitno tezo, da na nastanek in razvoj znanstvenega dejstva bistveno vplivajo družbeno-zgodovinske okoliščine, v katerih je bilo to dejstvo »odkrito«. Priložili bom tudi literaturo THD, skrbno pripravljeno za raziskovalce in raziskovalke ter zainteresirano bralstvo na področjih filozofije, zgodovine in epistemologije znanosti.

Datum

Nov 27 2022
Končan dogodek!

Čas

17:00 - 17:45

Lokacija

Gospodarsko razstavišče

Organizator

Kooperativa THD