Domov dogodki - 40. Slovenski knjižni sejem 2023 Stripovski kotiček 2022 Prejemnik zlatirepca za otroške stripe: Izar Lunaček

Prejemnik zlatirepca za otroške stripe: Izar Lunaček

Izar Lunaček je letos prejel kar dva kipca zlatirepca, za najboljši izvirni otroški strip (Lahko noč, sine) in za najboljši prevod stripa za otroke in mlade (Vampirček gre v šolo). Avtor bo z nami delil izkušnje o prevajanju in risanju stripa. Žirija je svojo odločitev utemeljila takole:

Izar Lunaček s knjigo Lahko noč, sine navduši z duhovito, igrivo in živo improvizacijo izmišljanja in pripovedovanja pravljic, prav taka pa je tudi njegova risba, ki svobodno šiba v različnih barvnih vzdušjih in izvirnih oblikovanjih likov v stripu. Svežina in procnicljivost Lunačkovega pristopa je iz avtorja izvabila le najboljše, z njim ne poneumlja ne malih, ne velikih bralcev, in s tem samo potrdi, da morajo biti otroci najzahtevnejše in najdragocenejše občinstvo.

in

Odpičen strip o vampirčku, ki mu je tako dolgčas, da se odpravi v človeško šolo, kjer bo zagotovo našel kakšnega novega prijatelja, prepriča s svojo nepredvidljivostjo in rahlo obešenjaškim humorjem, kot se za prikazni noči z zašiljenimi sekalci pač spodobi. Kontrastne in žive barve v kombinaciji z nočnimi prizori delujejo prav strupeno, zgodba o nenavadnem prijateljstvu pa se izpisuje skozi prizmo identitete, izgube, porekla in upornosti.

Moderira: Pia Nikolič

Datum

Nov 26 2022
Končan dogodek!

Čas

11:00 - 11:45

Lokacija

Gospodarsko razstavišče

Organizator

SKS