Domov dogodki - 40. Slovenski knjižni sejem 2023 Stripovski kotiček 2022 Risanje in podpisovanje: Ciril Horjak – dr. Horowitz

Risanje in podpisovanje: Ciril Horjak – dr. Horowitz

Je znan slovenski ilustrator in stripar. Osnovno šolo je obiskoval na Ravnah na Koroškem, kjer sta z bratom Metodom sama risala in pisala revijo Packa od črnila. Izdala sta pet številk fotokopirane revije. Konec osemdesetih letih je dvakrat zapored prejel nagrado na natečaju mladinskega avtorskega stripa v Novem Sadu. V Ljubljani je obiskoval Srednjo šolo za oblikovanje in fotografijo, oddelek za grafično oblikovanje. Tukaj je sodeloval pri ilustratorskih in oblikovalskih projektih ter med poukom bolj za “šalo” risal stripe. V zadnjem letniku je narisal strip Lejla – vladarica svemira I in II. V prvem poskusu mu ni uspelo narediti sprejemnega izpita na Akademiji za likovno umetnost, zato se je vpisal na Pedagoško fakulteto, na oddelek za likovno pedagogiko. V tem času je sodeloval s Klubom koroških študentov, za katerega je oblikoval in ilustriral časopis Ibržnik. Tu je izšlo nekaj njegovih stripov (Fabrika, Dedek Mraz …). V tretjem poskusu je naredil sprejemni izpit na akademiji in se vpisal na oddelek za slikarstvo. Slikanja so ga učili profesorji: A. Jemec, Z. Jeraj, G. Gnamuš in E. Bernard. Praktični del diplomskega dela je pripravljal pri prof. H. Gvardjančiču, teoretičnega pa pri profesorici Nadji Zgonik, ki se ukvarja z risbo. Na akademiji je pričel sodelovati s skupino Grejpfrut, ki je izdajala stripe, se ukvarjala z uličnim teatrom in podobno. S skupino še vedno občasno sodeluje. Konec devetdesetih let je v reviji Stripburger objavil nekaj stripov (Raketa, Fotografije za ministra, Ljubezen na Ravnah …) in nekaj recenzij. Od leta 2001 z Matjažem Kocjanom vodi stripovske tečaje v Knjižnici Otona Župančiča v Ljubljani. Iz tega je nastala prava mala šola stripa, ki se imenuje Stripburgerjeva akademija stripa. Svoje stripe objavlja v revijah Srbski Striper, Francoski Le Martien, Portugalski Quadrado in Nemški Shtumm. Spomladi leta 2003 je narisal in izdal plakate proti vključitvi Slovenije v Nato. Novembra istega leta pa je pri Stripburgerju izdal prvi stripovski album Ride, ki ga je v letu 2004 predstavil po manjših krajih v Sloveniji. V decembru pa je v Franciji pri založbi Le Dernier Cri s Pakitom Bolinom ilustriral in izdal besedilo Antonina Artauda z naslovom J’appris hier v prevodu Miklavža Komelja. V Italiji je leta 2005 izdal strip o izginjajočih dvojezičnih tablah ter napisal tudi mali strip o Miru Petku in Dogodivščine Robinzlnovega Kruzija na otoku Koko-Tan.
Sodeloval je z akademskim kiparjem Matejem Turnškom, s katerim sta postavila veliko raztavo Mostovi v galeriji Kresija. Organizira zanimive striparske delavnice v slovenskem PEN klubu pa je predaval o odnosu med stripom in literaturo.
S podjetjem Restart je pripravil kratki animirani film Aleša Žemlje Ljubezenska znamenja, kjer je zrisal like iz ozadja, v letu 2006 pa je v okviru akademije stripa pripravil prvi slovenski učbenik stripa z naslovom Najmanjša velika enciklopedija stripa. Leta 2007 je risal skupni album Mostovi s še šestimi srbskimi stripovskimi avtorji. Leta 2016 je diplomiral na Akademiji za likovno umetnost in oblikovanje v Ljubljani z delom Kako je nastajal Endodontostrip. Z družino živi in dela v Ljubljani. Leta 2017 je prejel nagrado Društva novinarjev Slovenije za sporočilnost ilustracije in satire ter kreativne in nekonvencionalne pristope pri obravnavi relevantnih tem.

V kotičku bo podpisoval in risal.

Datum

Nov 25 2022
Končan dogodek!

Čas

16:00 - 17:00

Lokacija

Gospodarsko razstavišče

Organizator

SKS