Nagrade

Schwentnerjeva nagrada 2023

Zbornica založnikov in knjigotržcev je odločila, da letošnjo Schwentnerjevo nagrado prejme dr. Miha Kovač.

Schwentnerjeva nagrada je najvišje priznanje, ki ga Zbornica knjižnih založnikov in knjigotržcev pri Gospodarski zbornici Slovenije podeljuje prejemniku za življenjsko delo na področju slovenskega založništva in knjigotrštva.

Schwentnerjeva nagrada je priznanje za pomemben prispevek k razvoju založništva in knjigotrštva, za odličnost in preseganje povprečnosti, dosežene poslovne uspehe, inovativnost in ustvarjalnost, pedagoški prispevek in predajanje znanja ter dosledno upoštevanje visokih moralnih in etičnih standardov.

Velika nagrada slovenskega knjižnega sejma – Knjiga leta

Nagrada za knjigo leta se na Slovenskem knjižnem sejmu podeljuje od leta 1972. Veliko nagrado slovenskega knjižnega sejma – Knjigo leta izbere izmed nominiranih knjig strokovna žirija in javnost na podlagi glasovanja na knjižnem sejmu ter preko spletne strani knjižnega sejma. Žirijo imenuje programski odbor sejma.

Za veliko nagrado slovenskega knjižnega sejma – knjigo leta – se lahko potegujejo knjige založnikov in avtorjev iz Republike Slovenije ter tudi tiste, ki so jih slovenski avtorji izdali v slovenskem jeziku v zamejstvu in tujini.

Pravico do sodelovanja v izboru imajo tiste knjige, ki so izšle od zaključka prejšnjega do zaključka tekočega natečaja in so razstavljene na Slovenskem knjižnem sejmu v letu, ko se potegujejo za nagrado.

Za veliko nagrado Slovenskega knjižnega sejma, knjigo leta, kandidirajo le knjige, ki so jih pravne ali fizične osebe poslale na objavljeni javni natečaj.

Strokovna žirija in javnost sta na podlagi glasovanja na knjižnem sejmu ter preko spletne strani knjižnega sejma za zmagovalko Velike nagrade slovenskega knjižnega sejma – Knjigo leta 2023 izglasovali delo STO SLOVENSKIH LJUDSKIH avtorice Dušice Kunaver, ki je izšla pri Založbi Morfem.

Drugo mesto je zasedla knjiga GORICA avtorice Mateje Gomboc, Miš založba. 

Tretje mesto pa je zasedla ALMA MAXIMILIANA KARLIN: PEŠ PO DOMAČIH KRAJIH. POPOTNI DNEVNIKI 1934–1936 avtorice Alma Maximiliana Karlin (prevedla Jerneja Jezernik), Celjska Mohorjeva družba.

Nagrada za najboljši literarni prvenec 2023

Med pomembnimi dogodki Slovenskega knjižnega sejma je tudi podelitev plakete za najboljši literarni prvenec, ki jo Zbornica knjižnih založnikov in knjigotržcev Slovenije skupaj z Društvom slovenskih pisateljev podeljuje na vsakoletnem slovenskem knjižnem sejmu.

Plaketa je priznanje za najboljše prvo izdano leposlovno delo avtorja, ki je dostopno javnosti.

Za plaketo najboljši prvenec se lahko potegujejo vsa izvirna leposlovna dela v slovenskem jeziku, ki so izšla v obdobju med dvema knjižnima sejmoma in so prvo leposlovno delo posameznega slovenskega ustvarjalca, ne glede na založbo oziroma založnika, pri katerem so izšla.

Nagrado za najboljši literarni prvenec 39. Slovenskega knjižnega sejma 2023 prejme Pia Prezelj za roman Težka voda. Goga, 2023
Nagrajeno knjigo je izbrala žirija v sestavi Suzana Tratnik (predsednica), Nada Breznik in Borut Gombač.

Najboljša poslovna knjiga 2023

Združenje Manager v sodelovanju z Zbornico knjižnih založnikov in knjigotržcev pri GZS od leta 2013 izbira najboljšo poslovno knjigo v okviru Slovenskega knjižnega sejma.

Za nagrado se predlagajo knjige, namenjene poslovni javnosti, domače ali prevedene, s področja ekonomije, poslovanja in upravljanja, ki so izšle v obdobju med zadnjima dvema sejmoma. Pogoj je, da so izdane v slovenskem jeziku.

Leto je naokrog in spet je pred nami novembrski knjižni sejem in z njim iskanje Najboljše poslovne knjige leta, ki jo podeljujeta Združenje Manager in Zbornica knjižnih založnikov in knjigotržcev pri Gospodarski zbornici Slovenije.
Za nagrado se predlagajo knjige, namenjene poslovni javnosti, domače ali prevedene, s področja ekonomije, poslovanja in upravljanja, ki so izšle v obdobju med zadnjima dvema sejmoma. Pogoj je, da so izdane v slovenskem jeziku.

Vljudno vas vabimo, da za priznanje nominirate knjige, ki ste jih letos izdali v vaši založbi (od decembra 2022 do vključno novembra 2023) in so namenjene poslovni javnosti. Pogoja sta, da je knjiga izdana v slovenskem jeziku in da jo na naslov Združenja Manager prejmemo najpozneje do torka, 7. novembra 2023.

Komisijo, ki bo letos prebirala nominirane knjige in med njimi izbrala Najboljšo poslovno knjigo 2023, sestavljajo Janez Škrabec (predsednik), Marjana Lavrič Šulman, Enej Kirn, Petra Juvančič, Vladimir Kukavica, Lovro Peterlin in Ana Aleksandra Turk.

Nagrada za najlepšo slovensko knjigo 2023

Zbornica knjižnih založnikov in knjigotržcev pri Gospodarski zbornici Slovenije (v nadaljevanju: ZKZK) podeljuje na vsakoletnem Slovenskem knjižnem sejmu nagrado “Najlepša slovenska knjiga” za izjemno raven oblikovanja slovenske knjige in spodbudo za nenehno skrb založb za dvigovanje te ravni.

Za Veliko nagrado slovenskega knjižnega sejma – Najlepša slovenska knjiga se lahko potegujejo knjige založnikov in avtorjev iz Republike Slovenije ter tudi tiste, ki so jih slovenski avtorji izdali v slovenskem jeziku v zamejstvu in tujini.

Žirija za najlepše oblikovano knjigo na letošnjem 39. Slovenskem knjižnem sejmu v sestavi Robert Ilovar, Matija Jemec in Jasna Andrić kot predsednica žirije, je skrbno pregledala in preučila vseh 30. prispelih del. Tekmovanje je potekalo v treh kategorijah:

a)Nagrado za najlepše oblikovano knjigo za odrasle je prejel Simon Chang za knjigoPastirji in Klavnica, ki so jo v studio AA oblikovali Anja Delbello, Aljaž Vesel, David Molina Gadea. Knjiga je izšla pri založbi Galerija Fotografija.

b) Nagrado za najlepše oblikovano knjižno zbirko je prejela zbirkaSozvezdja, ki jo je uredil Brane Senegačnik, oblikovala pa Jerneja Rodica. Zbirka je izšla prizaložbi Družina.

c) Nagrado za najlepše oblikovano knjigo leta 2023 pa je prav tako prejel Simon Chang za knjigo Pastirji in Klavnica.
Nagrada za najlepše oblikovano knjigo za otroke in mladino letos ni bila izglasovana, saj so bile prijavljene žal le štiri knjige, med katerimi ima vsaka svoje določene kvalitete, predstavljajo pa premajhen vzorec za relevantno oceno.

Nagrada se sestoji iz listine/plakete za oblikovalca oziroma skupino oblikovalcev nagrajenega dela in za založbo.

Plakete se podeljujejo v okviru Slovenskega knjižnega sejma na slovesen način, prejemnike pa se objavi v sredstvih obveščanja. Nagrajena dela se po razglasitvi nagrajencev razstavi na vidnem mestu na knjižnem sejmu.